PASS Македонија
PASS Македонија
Главна | Профил | Регистрирање | Активна тема | Членови | Пребарување | FAQ
Корисник:
Лозинка:
Сними ја лозинката
 Сите форуми
 Microsoft
 Microsoft Analysis Services 2000/2005/2008/2008R2/2012
 OLAP in Microsoft Project Server
 Нова Тема  Одговори на Тема
 Погодно за печатење
Автор Предходна Тема Тема Наредна Тема  

niko_san
Јуниор Член

27 Пораки

Posted - 19/07/2005 :  09:07:03  Прикажи го профилот  Одговори со Цитат
Бидејќи проблематиката ми беше поблиску до OLAP ,барем така изгледа во прв план затоа се решив следниов проблем да го поставам на оваа под тема на форумов.
Експериментирав со Microsoft Project Server /Portfolio Analyzer (PA), односно view – та на (PA) .... учев каде се запишуваат во Project Server базата (MS SQL Server 2000) и научив …. Ако на некој нешто му значи тоа е табелата MSP_WEB_VIEW_REPORTS каде што постои поле кој го чува XML за тековното view односно PivotTable.
Барав по msdn I support Microsoft ,но не можам да го најдам форматот на XML –от т.е сакам од XML да ја добијам PivotTable …. Може некој да ми помогне !

Note: Microsoft Project Server користи Microsoft Office Pivot Table 11.0


Поздарв,
niko_san

niko_san
Јуниор Член

27 Пораки

Испратено - 20/07/2005 :  08:21:56  Прикажи го профилот  Одговори со цитат
Проблемот го решив (пешки)!!!
Ако некој е посебно заинтересиран може слободно да ме контактира.

Поздарв,
niko_san
На почеток од страната

Alex
Модератор

282 Пораки

Испратено - 20/07/2005 :  09:49:55  Прикажи го профилот  Испрати Alex ICQ порака  Одговори со цитат
Здраво,

Браво што сам си го реши

Не е лошо решението во кратки црти да се обидеш да го опишеш, чисто да не се третира вака постот како незатворен .

Поздрав
Александар


Едитирано од - Alex on 20/07/2005 09:51:18
На почеток од страната

niko_san
Јуниор Член

27 Пораки

Испратено - 22/07/2005 :  10:21:27  Прикажи го профилот  Одговори со цитат
Malku docnam

Da go zatvorime

Znaci kako sto rekov tabelata e MSP_WEB_VIEW_REPORTS.
Postojat dve polinja koi ne interesiraat i toa :
- WVIEW_OWC_PIVOT_XML , XML za Pivot Tabelata
- WVIEW_OWC_CHART_XML , XML za Chart-ot

XML za Pivot Tabelata osven po samoto kreiranje, se regenerira pri bilo kakva promena na reportot.

Vo slucaj na prazen report site informacii so gi vraka CUBE-ot na Project Serverot se "parzni" odnosno
i ima dva tipa na elementi:

1.pole od Pivot poleto/dimenzii od cube-ot
<x:PivotField>
<x:Name>Project</x:Name>
<x:SourceName>[Project List].[Project Name]</x:SourceName>
<x:FilterCaption>Projects</x:FilterCaption>
<x:CompareOrderedMembersBy>UniqueName</x:CompareOrderedMembersBy>
</x:PivotField>
2.pole totals
<x:PLTotal>
<x:Name>Actual Work</x:Name>
<x:TotalNumber>4</x:TotalNumber>
<x:NumberFormat>###,##0.0"h"</x:NumberFormat>
</x:PLTotal>
<x:PLTotal>

Znaci po default site ovi polinja se vkluceni vo XML za dadena view , no dali ke bidat vluceni i kako ke bidat vkluceni vo view-to se
definira so <x:Orientation>Page</x:Orientation> odnosno nesto vaka
<x:PivotField>
<x:Name>Project</x:Name>
<x:SourceName>[Project List].[Project Name]</x:SourceName>
<x:FilterCaption>Projects</x:FilterCaption>
<x:Orientation>Page</x:Orientation>
<x:CompareOrderedMembersBy>UniqueName</x:CompareOrderedMembersBy>

Postojat 4 tipa na orientacija (klasicen OLAP) i toa
Columns - X orientirano
Rows - Y orientirano
Page - po ova kolona se filtrira
Data - podatoci koi treba da se prikazat
Ova prethodnovo bese za po 1.

Sto se odnesuva za 2-ta t.e Totals imame :
Dokolu nekoe pole od Total bide vkluceno vo view-to
<x:PLTotal>
<x:Name>Actual Work</x:Name>
<x:TotalNumber>4</x:TotalNumber>
<x:NumberFormat>###,##0.0"h"</x:NumberFormat>
</x:PLTotal>
<x:PLTotal>

negovata definicija veke nema da postoi kako takva, tuku migrira vo

<x:PivotField>
<x:Name>Actual Cost</x:Name>
<x:SourceName>[Measures].[Actual Cost]</x:SourceName>
<x:SourceHierarchy>[Measures].[Actual Cost]</x:SourceHierarchy>
</x:PivotField>

<x:PivotField>
<x:Name>Actual Cost</x:Name>
<x:TotalNumber>0</x:TotalNumber>
<x:Orientation>Data</x:Orientation>
<x:Position>2</x:Position>
<x:ParentField>[Measures].[Actual Cost]</x:ParentField>
<x:NumberFormat>""#,##0.00</x:NumberFormat>
</x:PivotField>


Taka da so parsiranje na XML-ot gi imame site elementi na view-to pa so vklucuvanje na MDX mozeme da go dobieme reportot.


Поздарв,
niko_san
На почеток од страната
  Предходна Тема Тема Наредна Тема  
 Нова Тема  Одговори на Тема
 Погодно за печатење
Прејди на:
PASS Македонија © PASS Македонија На почеток од траницата
Powered By: PASS Македонија 3.4.03