PASS Македонија
PASS Македонија
Главна | Профил | Регистрирање | Активна тема | Членови | Пребарување | FAQ
 Сите форуми
 Frequently Asked Questions (Најчесто поставувани прашања)
FAQ Содржина

На почеток од странатаРегистрирање

За читање на пораките на форумот, регистрација не е потребна; но ако сакате да испраќате нова тема или да одговорите на некоја друга, тогаш мора да се регистрирате Регистрацијата е бесплатна и е многу кратка. Единствени полиња кои треба да ги пополните се: Корисничко име и валидна e-mail адреса.

Go To Top Of PageСмајлови

Сигурно досега некаде сте забележале користење на смешковци, во некоја email порака или во некој друг форум. Смајлите се карактери што се внесуваат преку тастатура и се користат за да изразат некоја емоција, како на пр. насмевка или намуртеност . Овој форум таквите карактери директно ги конвертира во графичка презентација. На местото каде сакате да се појави некој од смајлите треба да го внесете знакот на сликичката. На пр. за знакот треба да напишете [:)] (заедно со заградите)  Овие смајли се подржани од PASS Македонија:
насмевка [:)]
голема насмевка [:D]
Кул [8D]
црвени образи [:I]
јазик [:p]
лош [}:)]
намигнување [;)]
кловн [:o)]
црно око [B)]
црна осумка [8]
тага [:(]
срам [8)]
шокиран [:0]
љут [:(!]
мртов [xx(]
поспан [|)]
бакнежи [:X]
одобрувам [^]
неодобрувам [V]
прашалник [?]

Go To Top Of PageДодавање link во порака

Додавањето link е едноставно.


Се што треба е URL-то (http://yukon/forum/), и тој автоматски ќе биде конвертиран во URL (http://yukon/forum/)!


Треба само да се стави префиксот http://, https:// или file://


Истотака може да направите линк до вашата e-mail адреса.

Примерот:
contact@sqlpass.org.mk
Дава излез:
contact@sqlpass.org.mk


Друг начин на внесување линк е употреба на [url]linkto[/url] тагови

Примерот:
[url]http://yukon/forum/[/url] главна страна!
Дава излез:
http://yukon/forum/ главна страна!

Ако се користи тагот: [url="linkto"]опис[/url] можеш да ставиш опис на линкот.

Примерот:
Однеси ме [url="http://yukon/forum/"]PASS Македонија[/url]
Дава излез:
Однеси ме PASS Македонија
Примерот:
Доколку имаш прашања [url="contact@sqlpass.org.mk"]испрати E-Mail[/url]
Дава излез:
Доколку имаш прашања испрати E-Mail

Go To Top Of PageПишување текст во bold, italic, underline...

Следните кодови се можни: of your text.  Following is the list of codes currently available:

Bold: Заградете го текстот со [b] и [/b] .  Пример: Ова е [b]bold[/b] текст. = Ова е bold текст.

Italic: Заградете го текстот со [i] и [/i] .  Пример: Ова е [i]italic[/i] текст. = Ова е italic текст.

Underline: Заградете го текстот со [u] и [/u]. Пример: Ова е [u]underline[/u] текст. = Ова е underline текст.

Подредување Лево: Заградете го текстот со [left] и [/left]

Подредување во средина: Заградете го текстот со [center] и [/center]

Подредување десно: Заградете го текстот со [right] и [/right]

Шкртање: Заградете го текстот со [s] и [/s]
Пример: [s]грешка[/s] = mistake

Хоризонтална линија: Поставете хоризонтална линија со [hr]
Пример: [hr] =


 

Бои на фонтот:
Заградете го текстот со [fontcolor] и [/fontcolor]
Пример: [red]Текст[/red] = Текст
Пример: [blue]Текст[/blue] = Текст
Пример: [pink]Текст[/pink] = Текст
Пример: [brown]Текст[/brown] = Текст
Пример: [black]Текст[/black] = Текст
Пример: [orange]Текст[/orange] = Текст
Пример: [violet]Текст[/violet] = Текст
Пример: [yellow]Текст[/yellow] = Текст
Пример: [green]Текст[/green] = Текст
Пример: [gold]Текст[/gold] = Текст
Пример: [white]Текст[/white] = Текст
Пример: [purple]Текст[/purple] = Текст

 

Наслови: Заградете го текстот со [hnumber] и [/hn]
Пример: [h1]Текст[/h1] =

Текст

Пример: [h2]Текст[/h2] =

Текст

Пример: [h3]Текст[/h3] =

Текст

Пример: [h4]Текст[/h4] =

Текст

Пример: [h5]Текст[/h5] =
Текст
Пример: [h6]Текст[/h6] =
Текст

 

Големина на фонтот:
Пример: [size=1]Текст[/size=1] = Текст
Пример: [size=2]Текст[/size=2] = Текст
Пример: [size=3]Текст[/size=3] = Текст
Пример: [size=4]Текст[/size=4] = Текст
Пример: [size=5]Текст[/size=5] = Текст
Пример: [size=6]Текст[/size=6] = Текст

 

Подредена листа: [list] и [/list], и елементите во листата со [*] и [/*].

Подредена листа по азбука: [list=a] и [/list=a], и елементите во листата со [*] и [/*].

Подредена листа по броеви: [list=1] и [/list=1], и елементите во листата со [*] и [/*].

Код: Заградете го текстот со [code] и [/code].

Во наводници: Заградете го текстот со [quote] и [/quote].

Go To Top Of PageМодератори

Модераторите контролираат некој од форумите тие можат да бришат и ажурираат пораки во својот форум. Доколку имате прашање за одреден форум обратете се на модераторот.

Go To Top Of PageКолачиња (Cookies)

Овој форум користи колачиња и запишува: последен пат кога си логиран, твоето корисничко име и твојата енкриптирана лозинка. Колачињата се запишуваат на твојот компјутер. Доколчку немаш дозволено колачи многу од функциите за штедење на време нема да функционираат Истотака тѕреба да имаш овозможено колачиње за да можеш да влезеш во приватен форум или да испратиш реплика.

Можеш да ги избришеш сите колачи со "одлогирај се" копчето на почеток на страната.

Go To Top Of PageАктивни теми

Кога ќе го кликнете линкот Активни Теми (горе десно на секоја страница) ќе ви се појави листа на сите теми во кои е испратена нова порака од вашата последна посета на форумите. Покрај тоа можете да изберете и да ви се излистаат сите теми од последниот час, ден, месец, година..

Go To Top Of PageАжурирање на твоите пораки

Можете да ги менувате или бришете сопствените пораки во секое време (потребно е да сте логирани). Кога се наогате кај сопствената порака ќе забележите две икони (АжурирајБриши) Кликнете на саканата икона. Никој освен вие, модераторите и администраторите, не може да ги менува или брише вашите пораки.

Go To Top Of PageПрикачување на фајлови

Поради безбедностни причини не е дозволено прикачување на фајлови.

Go To Top Of PageПребарување по пораки

Можете да пребарувате низ форумите по збор(ови), корисничко име, датум, и одреден форум(и). Едноставно кликнете на линкот пребарувај (горе десно на секоја страница).

Go To Top Of PageАжурирање на твојот профил

Можеш лесно да смениш некоја податок со кликање на "профил" кој се наоѓа на почетокот на страната. Внеси го твоето корисничко име и лозинка. Можеш да менуваш било кој податок освен корисничкото име.

Go To Top Of PageПотписи

Можеш да прикачуваш потписи на твоите пораки и реплики. Твојот потпис можеш да го ажурираш со кликање на "профил".

Забелешка: HTML код не можњ да се користи во потпис.

Go To Top Of PageЦензурирани пораки

Форумот прави цензурирање на одредени зборови; Цензурирањето се прави на начин така што зборовите што треба да се цензурираат се заменуваат со звездички.


PASS Македонија © PASS Македонија На почеток од траницата
Powered By: PASS Македонија 3.4.03